Olimpos'un Patronları

Olimpos'un Patronları

"Tanrıların dağı Olimpos'ta huzurlu ve dingin yaşamın tekdüzeliğinden sıkılan patronlar günün birinde dünyaya gelip halkın arasına karışmak isterler. Bu talep aslında hiç de hoş karşılanmaz. Ancak patronlar kararlıdırlar ve bir daha geri dönmemek pahasına da olsa bu macera arayışı ile Olimpos'tan kaçarak hikayemizi başlatırlar.


 Patronlar dünyaya ulaşıp halkın arasına karışınca ilk etapta onların düşündükleri kadar sıradan olmadığını hayretle fark ederler. Hatta bazılarının üstün ruhlara sahip olduğunu görünce en derinlerinde bir yerde kendilerini buruk da hissederler.

Dünya çok güzeldir ancak halkın arasında yaşamak Olimpos'taki kadar kolay ve stressiz değildir. Patronlar ilk etapta güvenlik içinde ve rahat yaşamak için kendi mabetleri olan şirketleri inşa ederler. Kendilerini klonlama imkanı bulamadıklarından, şirket içine halk arasından seçtikleri en sağdık olacağını düşündükleri kişileri toplayarak çevrelerinde güç ve güvenlik çemberini oluşturmak isterler. Çemberi oluşturan bu kişilerin görevi, patroları tekrar tanrılaştırmak için işlemleri başlatmaları olacaktır. Elbette bu o kadar kolay değildir. Patronlar, bu kişileri apoletlerle kutsayarak onları havari ilan ederler. Havarilerin temel görevi; patronların ruhunu şirket içinde dolaşmasını sağlayacak ortamı yaratmak ve oluşturacakları bu çemberi mümkün olduğunca genişleterek güç toplamaktır. 

Rol dağılımının tamamlanmasıyla, patronun tekrar gökyüzüne yükselmesi sağlanırken, havariler de fildişi kulelere yerleşirler. Havariler tarafından bu temel amaç çerçevesinde oluşturulan yazılı ve sözlü tüm davranış kalıplarına ve dayatmalara "kurum kültürü" adı verilir. Bu kültürün, bir çalışan olarak Sizin de ruhunuzu işgal etmesine de "kurumsal yurttaşlık" adı verilir.

Kurumsal yurttaşlığın bir diğer anlamı; ruhunuzu teslim etmektir. Kurumsal kültür, adanmışlığı ve sorgulamadan çalışmayı kutsamaktadır. Ruhlarını kaybedenler, çevreleri onlar gibi olanlar ile dolu olduğundan ruhlarını kaybetmemişlerle karşılaşana dek içlerindeki afyonun farkına varmazlar. Farkına varıldığında ise durum havarilere intikal eder. Onlar da duruma el koyarak özgür ruh avına başlarlar. Özgür ruhlar sürek avı içinde sistematik bir biçimde ele geçirilir. Ele geçirilemezse ilk olarak çemberin dışına atılmak istenirler. Havariler, özgür ruhların etrafında sessizce dönerek mobbing dansları yapmakta ve baltalarını bilemektedirler.

Tanrısal patronun masasında, belli aralıklarla havariler ve sorgulamadan biat eden müritleri vardır. Büyüyebilmek için çember genişletilmelidir. Çemberi genişletebilmek için herkese bir gün havari olabilecekleri inancı şırınga edilmelidir. En çok çalışan ve en fazla eğilen en yükseğe çıkar felsefesi en nihayetinde iflas edecektir. Bunu fark eden havariler patrona çıkarak yeni apoletler isterler. Patronun onayı ile de modern piramitler olan plazaları inşa etmeye başlarlar. Artık şirket yerini piramit yapıya bırakmıştır.

Bilindiği üzere piramit yapıların tepesi çok dardır. Çok çalışarak havari olunabileceğini sanan tüm beyaz yakalılar hızla yukarı tırmanma yarışındadırlar. Ancak yukarıda oturan havarilerin yeri kısıtlı olduğu için yenilere yer açılması için bazen çok imkansızdır. Piramit yapı kurgulanırken tepeye doğrudan tırmanan bir merdivenin olmadığı beyaz yakadan saklanmıştır. İtfaiye merdivenindeki gibi doğrudan hedefe tırmanabileceğini sanan beyaz yaka yuttuğu afyonun etkisiyle karşılaşacağı gizli bölmelerin farkına varamaz. Bu bölmelerin bazıları kör dehlizlere, bazıları uçurumun kenarına, bazıları çıkışı olmayan labirente, bazıları da tekrar aşağı inen merdivenlere açılırlar.

Patron sık sık Olimpos'taki huzuru dünyada bulamadığını düşünür ve sorumluluğu havariye atar. Olmadı farklı bir masala geçilir. Bu masalda kahramanlar danışmanlardır. Danışmanlar en modern cellatlardır. Patronlar danışmanları çağırırken havarilere ışıltılı gerekçeler olan downsizing, re-engineering, re-structuring, bench marking gibi kapitalist ambalajlar kullanırlar. Yeniden yapılanma, değişim, yatay organizasyon çalışmaları, zirveler derken bu ambalajın altında gaz odalarının olduğu ortaya çıkar. Temizlik bittiğinde hala nefes alıyorsanız giden birçok insana rağmen her şeyin aynı olduğunu anlarsınız."

Küçükken Size, uyumanız için anlatılan masallar, 
büyünce; Siz uyanana kadar devam eder .
Will Durant
İlhami Süheyl Aygül - Beyaz Yakalının Keyif Defteri adlı eserinden esinlenilmiştir.

Yorumlar